fredag 15 oktober 2010

Politiska nedstick

Socialdemokratins kris har upptagit mina tankar ett tag. Jag är nämligen livrädd för att detta parti går ytterligare ett steg till höger i jakten på mitten-väljarna. Tror nämligen att det skulle vara förödande för alla som i dagsläget står utanför samhället och för välfärdsamhället i stort. Socialdemokratin behöver möta dagens människor och förklara varför det är viktigt att upprätthålla ett fungerande välfärdsystem. För alla. Där ingen slås ut. Oavsett arbetsförmåga, sjukdom, ålder eller hudfärg. Socialdemokratin måste i framtiden (och på allvar) börja ta fajten mot egoismen, göra upp med sin högerstyrning och damma av sin egna ideologi.

Ser fram mot det arbete som Kriskommissionen kommer syssla med. Hoppas verkligen på en äkta uppgörelse denna gång. Vill liksom inte ge tomtarna på Flashback rätt. 

Slår därför ett slag för Daniel Suhonens artikel i dagens aftonbladet angående Mittens Dike.

Förutom att lyssna på Suhonen bör man även lyssna lite mer på folk som Renzo: 



Gör man det så finns det liksom en chans...

Nås också av nyheten att även Vänsterpartiet ska granska sig själva. Satsningen kallas Framtidskommissionen och är säkert även den behövlig. Mitt stalltips blir att Ohly har svårt att sitta kvar och att en ny ledare (eller två á la språkrörsmodell) kommer fram inom något år. Att denna (dessa) person/er inte har en bakgrund i den kommunistiska falangen ser jag nästan som en självklarhet. Tror för övrigt på en kvinna som, likt Gudrun, kunde diskutera företagande, feminism och rättvisa i samma meningar.

Vänsterpartiet har också alla chanser att bli en stark motpol till Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen. Men för att detta antirasistiska arbete ens ska ha någon chans att nå ut i de breda folkmassan krävs att man låter Ohly gå. Tyvärr.

Appropå SD så kan jag inte låta bli att prata lite om deras underbara kultursyn. Lite sent. Men ändå.

Tror att de flesta normalt funtade människor inser att "en mer centralstyrd kulturpolitik" går stick i stäv med allt vad det fria kulturbegreppet står för. Att kultur har som primär uppgift att chockera och uppröra är liksom själva grejen! Den dagen kulturen står i Statens tjänst så kallas det för Propaganda och har ganska lite med Kultur att göra. SD:s kultursyn kommer från en annan tid. En mycket mörk tid.

Tror för övrigt att Marcus Birro har fått lite vänner i SD med sin smått rasistiska krönika i Dalarnas Tidningar. Som gammal förortsgrabb suckar jag uppgivet och stryker ytterligare ett namn från listan av folk (som efter att de "lyckats") faktiskt kunde ta förorterna i försvar. Känner mig också tvungen att påpeka att: nej, folk från förorterna är nog inte mer idioter än andra. Vad jag tycker om Marcus just nu är en annan sak...

Är det kanske så att Herr Birro i sin vurm för Strummer har missförstått allt: 



Och nu till Göteborgspolitiken:

SD:s företrädare i Göteborg Tina Kahns visar att bondesamhället, äggost och korsriddare är det som gäller framöver!




Även Jan "Rena Gula Västen" Hallberg har nu avgått. Efter nästan 27 år (!) som moderat politiker i Göteborg. Som rödgrön beklagar jag detta djupt. Jag menar: om det kommer en ny stjärna så kanske Alliansen verkligen har en chans att knipa makten 2014. Den, i sammanhanget, yngre Jonas Ransgård tar tydligen över. Kan bli farligt.

Det verkar också nu som att Miljöpartiet i Göteborg har tagit sitt rödgröna förnuft till fånga och förhandlingar med V och S är nu inledda. Äntligen!

Avslutar med ett smått genialiskt musikklipp:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar